מדוע הלוואה מקרן השתלמות עשויה להיות משתלמת יותר ממשיכת כספי הקרן?

נערך ב-02 בפברואר 2023

Rounded avatar

משה כסיף

כתב כלכלי ותיק בפורטלים מובילים

קרן השתלמות היא תוכנית חיסכון, שאליה מפקיד העובד סכום כסף מדי חודש, והמעביד מעביר אליה במקביל סכומי כסף נוספים. בגלל אופי החיסכון, הכדאיות למשוך אותו באמצע התקופה היא נמוכה. עם זאת, עומדת בפני החוסכים, בדרך כלל, האפשרות לקחת הלוואה מקרן השתלמות בתנאים אטרקטיביים.

 

מהי קרן השתלמות? מתי ניתן לקחת הלוואה על חשבון קרן השתלמות פעילה? מה גובה ההלוואות? מי יכול לחסוך בקרן השתלמות? מה גובה ההפקדה של העובד ושל המעסיק בקרן? באילו מצבים ניתן למשוך כספים מהקרן לפני תום תקופת החיסכון? מה קורה אם החוסך מושך את הכסף לפני תום תקופת החיסכון? מה קורה אם במהלך תקופת החיסכון, העובד עוזב את מקום העבודה? בשורות להלן נביא לכם הקוראים את כל המידע הרלבנטי על קרנות השתלמות.

צילום: אילוסטרציה

צילום: אילוסטרציה

מה זה בעצם קרן השתלמות ולמי היא מיועדת?

קרן השתלמות היא תוכנית חיסכון לטווח הקצר עד שש שנים, אשר נועדה לכאורה לאפשר לחוסך לצאת ללימודים ולהשתלמויות. החוסך יכול גם עשות בכסף שימוש למטרות המוצהרות של הקרן. למעשה, מדובר בתוספת שכר לכל דבר ועניין, שהמעסיק נותן לעובד אחרי תקופה מסוימת בעבודה. מדובר בסכומי כסף שמרגע שהופקדו על שמו של העובד, לא ניתן להחזיר אותם והם יישארו ברשות העובד בכל מצב.

 

בעבר, הקרן היתה זמינה אך ורק במקרה שבו החוסך יצא ללימודים, להשתלמויות או לקורסים שהיו מוכרים לצורך השתלמות. עם השנים הותרה משיכת כספי הקרן כמעט לכל מטרה, וקיימת מגבלה אך ורק על משיכת כספים לפני תום תקופת החיסכון של הקרן.

קרן השתלמות מיועדת לעובדים שכירים, ומזה מספר שנים ההפקדות לקרן פתוחות גם בפני עצמאיים. יחד עם זאת, מדובר בהטבה שאיננה מחויבת על פי החוק. כך שלמעשה, מעסיקים רבים אינם מפקידים כלל לקרן ההשתלמות. בהמשך המאמר נדבר על דרך הביצוע של ההפקדה, איך מחושב גובה ההפקדה ואיך הירא מתחלקת בין העובד למעביד.

מתי ניתן לקחת הלוואה על חשבון הקרן ומה גובה ההלוואה האפשרי?

מאחר והחיסכון בקרן ההשתלמות מתבצע על ידי המעסיק, וההפרשה של העובד מתבצעת לפני שהוא קבל את המשכורת שלו, מבחינת העובד מדובר לכאורה בכסף שמצטבר יש מאין. לכן, עובדים רבים שלא מבינים לאשורן את ההטבות שהקרן הזאת מגלמת, ממהרים למשוך מוקדם ככל שניתן את כספי הקרן. זאת, במקום לבדוק את האפשרות לקחת הלוואה מקרן השתלמות שעשויה להותיר את ההטבות בקרן על כנן, ומצד שני לאפשר לחוסך לקחת חלק מהכספים לצרכיו האישיים.

 

בדרך כלל, ניתן לקחת הלוואה מקרן השתלמות בתום תקופה של שנתיים לפחות בקרן ההשתלמות. בנוסף, אפשר לקחת הלוואה בגובה של לא יותר ממחצית הסכום שנחסך בקרן. זה המקום להבהיר משהו שרבים מתבלבלים בו. הלוואה מקרן ההשתלמות ניתן לקחת שנתיים אחרי שהעובד התחיל לחסוך בקרן, ואחרי שבקרן ההשתלמת הצטברו לזכותו סכומי כסף משמעותיים. אין מדובר בוותק של עובדים במקום העבודה, שזה משהו אחר לחלוטין. פעמים רבות קורה שעובד עבד שנתיים ומחצה, וברגע שהתחילו ההפרשות לקרן ההשתלמות, הוא פנה לקרן בבקשת הלוואה. מרבית הגופים המנהלים קרנות השתלמות ומאפשרים הלוואות על חשבום קרן ההשתלמות, מלווים סכום שאיננו גבוה ממחצית הסכום שהצטבר בקרן עד יום הגשת הבקשה להלוואה. לדוגמה - מי שחסך 20,000 שקל, יקבל הלוואה של 10,000 שקלים בלבד ולא יותר.

מי יכול להפקיד כספים בקרן השתלמות ומה גובה ההפקדות?

עובד איננו יכול להפקיד לקרן באופן עצמאי, אם המעסיק איננו מעניק, כחלק מתנאי העבודה, את האפשרות לפתוח קרן השתלמות. במרבית המקרים, הזכות לקבלת קרן השתלמות ניתנת לעובדים מאוגדים, ופתיחת הקרן אחרי תקופה מסוימת שבה העובד מועסק, מעוגנת בהסכמי העבודה שלהם. בדרך כלל, הפקדה לקרן מתחילה בין שנתיים לשלוש שנים מרגע תחילת העבודה.

 

באשר לגובה ההפקדות – לא נקבעו גבולות לגובה ההפקדה. לרוב, ההפקדה היא ביחס של שקל אחד לעובד אל מול שני שקלים שמפקיד המעסיק. אחוז ההפקדה מהשכר יכול לנוע בטווח שבין 4.5 לבין 12.6% מהשכר. כלומה העובד מפקיד 4.2% מהשכר, והמעסיק משלים עוד 8.4% נוספים.

מזה מספר שנים, קיימת האפשרות גם לעצמאיים להפקיד לקרן השתלמות ולנצל את הטבות המס הגלומות בה. 

למה קרן השתלמות היא כל כך טובה?

קרן השתלמות היא, כפי שכבר צוין לעיל, תוספת שכר לכל דבר ועניין. התוספת הזאת ניתנת לעובד מרגע תחילת ההפקדה ועד תום תקופת ההעסקה. בכל שש שנים, אם העובד מושך את הכסף, מתחילה קרן השתלמות חדשה. מקום העבודה איננו יכול לחדול מלהפקיד לקרן ההשתלמות. עם זאת, עובד יכול לסרב לפתוח קרן כזאת, ואז הוא למעשה חוסך למעסיק את ההפקדה.

 

אבל ההטבה האמיתית של הקרן, מעבר לעצם ההפקדה, טמונה בעובדה שהרווחים של קרן ההשתלמות פטורים ממס. למעשה, קרן ההשתלמות היא החיסכון היחיד לטווח הקצר, שבו הרווחים פטורים ממס. בכל תוכנית אחרת, החל בפק"מ וכלה בקופות גמל להשקעה, רווחי ההון ממוסים, ומשיכה שלהם מחייבת תשלום מס שיכול להגיע עד 25% מגובה הרווחים. (בקופת גמל להשקעה, מי שמעל גיל 60 פטור מתשלום מס על רווחים שהצטברו בה).

יש לנו הצעות מעולות להלוואה!

שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם

בשליחת טופס הנך מאשר את תנאי התקנון

שליחה

מתי אפשר לבצע משיכה מקרן השתלמות לפני תום תקופת החיסכון?

לכאורה, קרן השתלמות נועדה, בדיוק כפי ששמה מעיד, למטרות לימודים והשתלמות. המשמעות היא שעובד שיוצא ללימודים, או לקורס מוכר לצורך השתלמות, הוא יוכל למשוך מהקרן סכומים שיאפשרו לו לשלם תמורת הלימודים.

 

עם השנים, נפתחו גם מצבים חדשים המאפשרים משיכת כספים. יחד עם זאת, חשוב וכדאי לפנות לגוף המנהל, ולוודא בדיוק מתי אפשר למשוך את הכסף ולאילו מטרות. בתקופת הקורונה, המדינה אפשרה לחוסכים למשוך סכומי כסף מהקרן, פטורים ממס, גם אם לא חלפה תקופת החיסכון במלואה.

מה קורה אם חוסך מושך את כספי החיסכון לפני תום תקופת החיסכון?

משיכת כספים שלא למטרות המותרות על פי התקנון לפני תום תקופת החיסכון, עלולה להיות כרוכות במס. המס שייגבה מחוסך שמשך את הכסף לפני תום תקופת החיסכון הוא בגובה 35% מהסכום שנצבר.

 

אמנם ניתן לעשות תיאום מס בשנה שלאחריה, אבל שום תיאום מס לא יחזיר את סכום המס הגבוה ששולם. לפיכך, משיכת כספי הקרן היא האפשרות האחרונה שכדאי לשקול. גם אם המשיכה בוצעה כמה ימים לפני התאריך שבו המשיכה מותרת, עדיין ישולם מס ההכנסה במלואו.

מה קורה כאשר מחליפים מקום עבודה?

עובד שיש ברשותו קרן השתלמות ועוזב את מקום העבודה, כספי הקרן נשארים אצלו. מקום העבודה איננו יכול לגרוש מהעובד להחזיר את החיסכון, ואיננו יכול לקחת בחזרה את הכספים שהועברו לטובת קרן ההשתלמות. במקום העבודה החדש, העובד יכול להמשיך את החיסכון בקרן ההשתלמות מאותה נקודה שבה הפסיק לחסוך במקום העבודה הקודם.

 

יחד עם זאת, אם במקום העבודה החדש לא קיימת קרן השתלמות, העובד לא יוכל להמשיך לחסוך באופן עצמאי. בנוסף, במקום העבודה החדש ההפקדות לא יתחילו באופן מיידי, אלא אם כן מקום העבודה מחליט על כך מראש. בדרך כלל, תידרש תקופת המתנה שיכולה לנוע בטווח חצי שנה לשנה, לפני שמקום העבודה ימשיך להפקיד לקרן. עובד שאין ברשותו קרן השתלמות, ימתין תקופה של שנתיים ואף יותר, בהתאם להסכם העבודה, לפני שמקום העבודה יפתח עבורו קרן השתלמות.

האם הלוואה מקרן השתלמות היא משתלמת?

מרבית הגופים הפיננסיים המנהלים קרנות השתלמות, מציעים לחוסכים בקרנות הלוואה, שלרוב היא בתנאים טובים יותר מאשר הלוואה בנקאית או חוץ בנקאית אחרת.

 

ערבויות להחזר ההלוואה

כאמור, ניתן לקחת הלוואות על חשבון קרן ההשתלמות, בגובה של עד מחצית הסכום שנחסך בקרן. זה אומר בעצם שלגוף המנהל את הקרן יש ערבות כנגד סכום ההלוואה שהוא נתן כהלוואה. גם אם החוסך עזב את מקום העבודה, עדיין הגוף המלווה יכול בכל רגע להחזיר לעצמו את הכסף שנתן כהלוואה.

 

זמן ההלוואה (אורך חיי ההלוואה)

בדרך כלל, ההלוואה ניתנת עד למועד הקרוב ביותר האפשרי של משיכת הכספים. למעשה, הא בהא טליא, ומשיכת כספים תתבצע רק אחרי שהלווה יחזיר תחילה את ההלוואה שלקח.

 

זמן ההמתנה להלוואה

למעט מקרים חריגים, זמן ההמתנה לאישור הלוואה מקרן השתלמות הוא קצר. זאת, לאור העובדה שממילא הגוף המלווה מכוסה. מדובר בדרך כלל בטווח זמן קצר, של כמה שעות או לכל היותר יום או יומיים ממועד הגשת הבקשה.

האם לא עדיף כבר למשוך את כספי הקרן?

התשובה לשאלה הזאת היא לא רבתי. הלוואה מקרן השתלמות היא תמיד משתלמת יותר מאשר משיכת הכספים. בראש וראשונה, משיכה לפני המועד כרוכה בתשלום מס הכנסה בגובה 35% מהסכום הצבור, מדובר בחלק משמעותי מהחיסכון.

 

גם אם הריביות של ההלוואה תהיינה גבוהות, עדיין הן לא יגיעו לאחוז הזה. בנוסף, הרווחים של קרן ההשתלמות הם, כאמור, פטורים ממס. לכן שווה להמשיך לחסוך, ולא למשוך את כספי החיסכון אם לא חייבים.