השקעה במניות - המדריך השלם

רוצים לסחור במניות בעצמכם ולא יודעים איך להתחיל? לפניכם המדריך המלא למסחר עצמאי במניות. תוכלו להשוות בין סוגים של כלי ניהול ומסחר ולעשות השוואה בין הכלים הקיימים כיום בשוק על מנת למצוא את הדרך המשתלמת ביותר עבורכם לסחור במניות.

מסלולים עבור השקעה במניות מומלצים לשנת 2024

לרשימה המלאה

איך אנחנו מסקרים השקעה במניות

את כלי המסחר במניות אספנו עבורכם לאחר סקר שוק של בתי השקעות מובילים בארץ. אנחנו אוספים נתונים מאתרים רשמיים של החברות ומביאים לכם את פרטי המידע הרלוונטיים ביותר להשוואה יעילה בין כלי המסחר השונים הקיימים בשוק, על מנת שתמצאו את הדרך המשתלמת ביותר עבורכם לסחור במניות.

השקעה במניות - המדריך השלם

השקעה במניות ובניירות ערך בכלל נמנית אם צורות ההשקעה המשתלמות ביותר. כשבודקים את התשואות של המניות וניירות הערך לאורך זמן, מתברר שהן טובות יותר מאלה שניתן להשיג בכל סוג אחר של השקעה, לרבות השקעה בנדל"ן.


עם זאת, חשוב לציין שבשוק ניירות הערך עלולות להיות גם תקופות פחות טובות, של ירידות או של תשואות נמוכות. ועדיין, משקיע נבון עשוי בהחלט להפיק בטווח הבינוני והארוך תועלת פיננסית רבה מהשקעה נכונה.

בשורות להלן נרחיב את היריעה בנושא השקעה במניות למתחילים ובכלל. מה זה בעצם מניות? למה מתכוונים כאשר משתמשים במושג השקעה במניות? איך משקיעים במניות? למי מתאים סוג ההשקעות הזה? מה אופן ההשקעה היותר יעיל - האם כדאי להשקיע באופן עצמאי, או באמצעות בית השקעות? אם יש לך עניין בסקירה מהירה ותמציתית של הנושא – זה בדיוק המקום הנכון עבורך. 

מה זה מניה, מהי השקעה במניות ומה ההיגיון מאחוריה?

כאשר יזמים מייסדים ומקימים עסק חדש, העסק נרשם תוך ציון החלק היחסי של כל אחד מבעלי העסק בהשקעה, ומכאן גם בחלוקת הרווחים של העסק, אם וכאשר היא תתבצע. מאליו מובן שהחלק היחסי של המשקיע בעסק נוגע גם לחלק שלו בתשלומי המיסים, אם וכאשר העסק יהפוך לרווחי וישלם מיסים.


לצורך החלוקה נהוג לחלק את העסק למספר ידוע של מניות, כאשר כל אחד מהמשקיעים אוחז בחלק מסוים ממנו. אם ערך העסק חולק למאה, הרי מכך נובע שכל מניה שווה אחוז אחד מערך העסק. מי שמחזיק 30 מניות, יחזיק בידיו למעשה 30% מערך העסק.

מי שמחזיק 51% מהמניות, מחזיק ביותר ממחצית העסק, ואפשר לומר שהוא בעל השליטה בו. לפעמים, מניות מסוימות מוגדרות כמניות שליטה, למרות שהן מהוות פחות ממחצית המניות המייצגות את ההון של העסק. 


לעיתים מזומנות קורה שעסק מעוניין לגדול, והגדלת העסק דורשת השקעה. ישנן שתי דרכים להשקיע: הדרך האחת היא ללוות כסף, ואז להגדיל למעשה את ההתחייבויות של העסק למלווים – בין אם מדובר בבנקים, או בבעלי העסק או בגופים פיננסיים אחרים.

הגדלת המחויבות הכספית כרוכה בדרך כלל בהחזרי הלוואות מצד אחד, ותשלומי ריבית והצמדה על ההלוואות הללו מצד שני. יחד עם זאת, בעלי העסק נשארים עצמאיים ואין מהם מחויבות לאף אחד, למעט המחויבות החוקית לדווח לרשויות המס בישראל.


לחילופין, העסק יכול להנפיק מניות – ניירות ערך, שכל מי שרוכש אותם יהיה למעשה הבעלים של חלק יחסי, כמספר המניות שבהן הוא אוחז. זוהי דרך מצוינת לגיוס כספים והגדלת העסק. בעלי העסק לא מגדילים את ההתחייבות הכספית שלהם למלווים, ומכאן נובע שהם גם לא מחויבים בריביות, הצמדה וגם לא בהחזרי הלוואות. (רק במקרה של הנפקת אגרות חוב, יצוין מראש מועד פקיעה של האגרות הללו, ובמועד הקבוע יצטרך העסק לפרוע את האגרות החוב ולשלם גם את הריבית שנקבעה).

מצד שני מכירת מניות פירושה שהעסק מצרף אליו בעלי מניות, שהופכים בפועל לשותפים ברווחים העתידיים של העסק. זהו, על רגל אחת, תיאור ממצה של השקעה במניות למתחילים. 


בשלב הבא, ככל שהעסק מרוויח יותר, ערך המניה לכאורה אמור לעלות ולשקף את ההתרחבות ואת הגידול של העסק. אבל למעשה, מרגע שהמניה הונפקה ונמכרה, היא מהווה סחורה לכל דבר ועניין וניתנת למכירה בסכומים גבוהים או נמוכים יותר מהערך האמיתי שלה. הכל בהתאם לחוקי הביקוש וההיצע.

בהשוואה גסה, המניה דומה במידה רבה לרכב משומש. לפני שהחברה מכרה את הרכב החדש, היא יכלה להשפיע על המחיר. מרגע שהרכב נמכר, הביקוש והיצע קובעים למעשה את מחיר המחירון שלו.

השקעה במניות למתחילים ובכלל פירושה ניסיון לזהות מניות שנסחרות מתחת למחיר הריאלי שלהן. לחילופין, לזהות את המניות של עסקים בצמיחה, שהערך שלהן עשוי לעלות בעתיד.  


מהן אפשרויות ההשקעה בשוק ההון?

במהלך השנים, התפתחו בהדרגה כמה וכמה דרכים להשקעה בשוק ההון. בתחילת הדרך, היה מדובר ברכישה ישירה של מניות או אגרות חוב. בהמשך נוצרו אפיקי השקעה חדשים ומכשירים פיננסיים מורכבים יותר. להלן מספר אפשרויות השקעה אופציונליות: 


רכישת מניות

מדובר בהשקעה ישירה – רכישת מנייה של עסק, חברה או גוף פיננסי. דוגמאות אפשריות הן רכישת מניות של בנקים, או מניות של חברת רכבים כזאת או אחרת, חברות מחשוב או חברות שעניינן עיסוק בנדל"ן. רכישת מניה הופכת את הרוכש בפועל לבעלים של אחוז מסוים מהעסק, המיוצג באמצעות המניה. 


השקעה במסלולים מחקים

זהו מכשיר פיננסי המאפשר השקעה מסלולים כלליים. למשל – נייר ערך המחקה את מדד ת"א 100, או מדד נאסד"ק או מדדים אחרים. המדד מורכב משקלול של מניות מובילות בתחום, וכל אחד יכול להשקיע בניירות ערך שעולים או יורדים בהתאם לביצוע המדד. 


השקעה באג"ח

אגרות חוב הן למעשה בקשת הלוואה. הציבור מעניק הלוואה, שתמורתה המלווים מקבלים אגרות חוב. באגרות הללו גלומה התחייבות להחזר בתנאים קבועים מראש – ריבית, הצמדה, או צירוף של השתיים. גם ממשלות וגם חברות פרטיות גדולות, מנפיקות מעת לעת אגרות חוב כאמור. 


השקעה באופציות

רכישת אופציה מאפשרת רכישת סחורה מסוימת במחיר קבוע מראש.. אם בוועד הפקיעה של האופציה הרך הסחורה גבוה יותר, כי אז המשקיע מרוויח. הוא רוכש את הסחורה במחיר הקבוע, ובה בעת מוכר אותה במחיר גבוה יותר. ואולם אם מחיר הסחורה נמוך יותר, הרי שהרוכש של האופציה פשוט מפסיד.  


כאמור, מדובר בהסבר כללי מאד, שנועד לעיניהם של כל מי שמתעניינים בנושא השקעה במניות למתחילים. הנושא, כמובן, הוא הרבה יותר מורכב ויש כאלה המשקיעים את כל חייהם בלימוד והבנה של התחום, פיתוח אסטרטגיות השקעה ובחינה חוזרת ונשנית של השוק. המשקיע שהוא אולי המוכר והידוע ביותר בעולם הוא, כמובן, וורן באפט, שעשה הון של מיליארדי דולרים רק באמצעות השקעות נבונות בניירות ערך.    


לפי ספק

אקסלנס (הפניקס בית השקעות)

6

פסגות

1

מיטב דש

1

IBI בית השקעות

3

השוונו בין 4 חברות ו - 11 מוצרים!

OrderNet Spark אורדרנט ספארק אקסלנס

מערכת אינטרנטית מבוססת HTML5 המאפשרת כניסה ממחשב מקינטוש וכל סוגי הדפדפנים. אין צורך בהתקנה על המחשב! המערכת מאפשרת מסחר משולב, בארץ בכל נכסי הבסיס ובארה"ב במניות ו-ETF. מספקת ציטוטי זמן אמת וגרפים מתקדמים. מאפשרת שימוש במגוון פקודות מסחר מתקדמות מסוג טריגר.

OrderNet Pro אורדרנט פרו

מערכת מסחר מקצועית המתקדמת בישראל

מערכת FMR

מערכת מתקדמת למסחר עצמאי בבורסה הישראלית.