בישראל, החוק מחייב כל מעסיק להפריש כספים לטובת הפנסיה של העובדים. יחד עם זאת, כל עובד רשאי לבחור את קרן הפנסיה המתאימה ביותר עבורו. כתוצאה, בחירת קרן הפנסיה הפכה לסוגיה חשובה שכל עובד, שכיר או עצמאי, חייב להתמודד איתה. בשורות להלן נתמודד עם שלוש סוגיות חשובות: הסוגייה הראשונה היא סוגי קרנות הפנסיה או התוכניות הפנסיוניות הקיימות, בדגש על קרן פנסיה ברירת מחדל. הסוגייה השנייה היא סוג הקרן הרצוי – קופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה. הסוגייה השלישית היא אופן ההתאמה של החיסכון לצרכים ולהעדפות של החוסכים, ואיך לבחור קרן פנסיה.
לפני שבוחרים את תוכנית החיסכון הפנסיוני, כדאי להכיר את סוגי החיסכון השונים – קרן פנסיה, ביטוח המנהלים וקופת הגמל. בשורות להלן נביא הסבר קצר אך ממצה על כל אחת מהתוכניות הפנסיוניות הקיימות בישראל.
קרן פנסיה: קרן הפנסיה היא תוכנית חיסכון לטווח ארוך, שהמטרה שלה היא לספק לחוסך הכנסה חודשית אחרי הפרישה לגמלאות. כל אחת מהקרנות הפנסיה הקיימות מאפשרת לחוסך לבחור את מסלול ההשקעה המועדף עליו. בחירה מושכלת של מסלול חיסכון עשויה להגדיל את הצבירה בקרן, ואיתה את ההכנסה החודשית הצפויה אחרי היציאה לגמלאות. בהקשר הזה, חשוב להזכיר את הנושא של קרן פנסיה ברירת מחדל. מדובר בקרנות ייחודיות, שנועדו לאנשים שלא מכירים את הנושא או שלא ידעו לנקוב בשם של קרן פנסיה המועדפת עליהם. בהמשך המאמר עוד נעסוק בקרנות הפנסיה הללו. ואולם חשוב להבהיר כי כל מעסיק שהעובד שלו לא ידע לנקוב בשם של קרן הפנסיה המועדפת עליו, יכול לרשום את העובד אך ורק לאחת מקרנות ברירת המחדל.
ביטוח מנהלים: מדובר בתוכנית פנסיונית לכל דבר ועניין. ההבדלים העיקריים בינה לבין קרן פנסיה רגילה טמונים במידת החשיפה לשוק ההון, וכן במקדם שלפיו נקבע גובה הפנסיה החודשית. (המקדם הוא חישוב אורך החיים הצפוי של החוסך אחרי היציאה לפנסיה). דמי הניהול בביטוח המנהלים הם גבוהים יותר, אבל גם הביצועים שלה טובים, בדרך כלל, יותר מהביצועים של קרנות פנסיה אחרות. בהמשך המאמר נעסוק גם בביטוח המנהלים ובבחירה בין ביטוח מנהלים או קרן פנסיה.
קופת גמל: מדובר בתוכנית חיסכון שעד לפני כמה שנים יועדה למעוניינים לחסוך לטווח הבינוני – שזה אומר 15 שנה. עם השנים שונה הייעוד של קופת הגמל. נכון להיום מדובר בתוכנית חיסכון פנסיוני לכל דבר ועניין. ההבדל בין קופת גמל לקרן פנסיה, טמון בעיקר באופי הביטוח ובהגנה שהחוסך מקבל במקרים כמו אבדן כושר עבודה, נכות ובעיות אחרות. אם קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים מספקות לחוסך הגנה, הרי שקופת הגמל מהווה חיסכון כספי בלבד. אם החוסך מעוניין בהגנה מפני אובדן כושר עבודה, הוא חייב להסדיר את הנושא מראש מול החברה המבטחת.
חשוב להזכיר בהקשר הזה כי תשואות קרן פנסיה, ולא משנה איזו קרן או תוכנית חיסכון נבחרה, עשויות להשתנות בהתאם לאופן ההתנהלות של החוסך ובהתאם למסלולי החיסכון שאותם הוא בוחר. בנוסף, חשוב להזכיר שלביטוח מפני אבדן כושר עבודה, נכות או מצב סיעודי יש מחיר, והוא גורם לקיטון מסוים בקצבה החודשית הצפויה.
אחד היתרונות המשמעותיים של החיסכון הפנסיוני, טמון במתן האפשרות לחוסך לבחור את מסלול ההשקעה הרצוי לו. אמנם החוסך לא יכול לבחור בדיוק את ניירות הערך שבהם יושקעו הכספים, אבל הוא יכול להשפיע על הצבירה בקרן באופן הבא:
בחירת מידת החשיפה לשוק ההון: מי שיש לו קרן פנסיה ברירת מחדל, קופת גמל או ביטוח מנהלים, יכול להשפיע על תשואות קרן פנסיה באמצעות בחירת מידת החשיפה לשוק ההון. ככל שהחשיפה גבוהה יותר, כך הסיכון במקרה של ירידות בבורסה הוא גבוה יותר. מנגד, החוסך יכול להנות מעליות בשוק ההון, אם הן מתרחשות.
בחירת סוג ההשקעה: החוסכים בקרנות הפנסיה יכולים לבחור גם את סוג ההשקעה, שזה אומר את מידת הסיכון. כך למשל, החוסך יכול לבחור לאיזה מדד להצמיד את ההשקעה שלו – מדד ישראלי או בחו"ל. בנוסף, אפשר לבחור את המדד – סולידי כמו מדד S&P, או מדד בסיכון גבוה יותר כדוגמת מדד הנאסד"ק.
באופן עקרוני, תשואות קרן פנסיה תהיינה גבוהות יותר, ככל שמידת הסיכון שהחוסך נוטל על עצמו תהיה גבוהה יותר. מי שבאופי שלו חושש מסיכונים, יבחר ככל הנראה בהשקעה סולידית בסיכון נמוך. מאידך, מי שפחות חושש יכול להגדיל את הסיכון. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שכאשר מדובר בטווח הארוך, הגדלה של הסיכון בדרך כלל משתלמת.
בטווח הארוך, שוק ההון מוכיח את עצמו פעם אחר פעם כהשקעה הטובה ביותר. הביצועים של שוק ההון טובים יותר, לאורך זמן, מהביצועים של כל סקטור אחר, כולל סקטור הנדל"ן. לכן ההמלצה של אנשי המקצוע היא להגדיל את הסיכונים בגילאים צעירים, וככל שהגיל עולה להקטין אותם. זאת במטרה למנוע שחיקה ברווחים עקב ירידות חדות ופתאומיות, שעלולות להתרחש דווקא בסמוך למועד הפרישה לגמלאות.
נוסף על אופי ההשקעה ומידת החשיפה של החיסכון הפנסיוני לשוק ההון, חשוב מאד לקחת בחשבון את גובה דמי הניהול שהחברה המנהלת גובה מהחוסכים. דמי הניהול מתחלקים לשני סוגים:
דמי ניהול מההפקדות: דמי ניהול מההפקדה נגבים בכל חודש ועל כל הפקדה של כסף לקרן ההשתלמות. למשל – חוסך שהשכר החודשי שלו 10,000 ₪ ברוטו, יפקיד בכל חודש 1,850 ₪ לטובת הפנסיה. (מדובר, כמובן, בהפקדה של עובד ומעביד כאחד). מההפקדה הזאת ייגבה סכום ממוצע של 1.7% מההפקדה, שזה אומר 31.5 ₪ בכל חודש, שזה בערך 380 ₪ לשנה. לאורך 30 שנה של חיסכון, החוסך ישלם 11,300 ₪ רק על דמי ניהול על ההפקדות.
דמי הניהול על הסכום הצבור בקרן הפנסיה: נוסף על הסכום לעיל, החוסך משלם בכל חודש גם דמי ניהול על היתרה הצבורה בקרן, שזה בממוצע 0.17% בכל חודש. עבור צבירה של 500,000 ₪ ישלם החוסך בכל חודש 850 ₪, שזה אומר 10,200 ₪ בכל שנה. המשמעות היא שכל חוסך משלם מאות אלפי שקלים בצורת עמלות, לחברות ולגופים המנהלים את קרן הפנסיה שלו. בשנים הראשונות של החיסכון זה אולי לא יהיה מורגש, אבל ככל שהשנים חולפות, הסכום רק הולך וגדל.
מהאמור לעיל, אפשר להבין בקלות כי תשואות קרן פנסיה עשויות להיות מושפעות מאד מגובה דמי הניהול. לפיכך, חשוב מאד לשים לב גם לסעיף הזה כשבוחרים את קרן הפנסיה או קופת הגמל שלכם. אם אתם מעבירים את הפנסיה מחברה אחת לאחרת, כדאי לנהל משא ומתן אגרסיבי, במטרה להפחית לכל הפחות את דמי הניהול על הסכום הצבור
יש לנו הצעות מעולות לקרנות פנסיה!
שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם
בשליחת טופס הנך מאשר את תנאי התקנון
קרן פנסיה ברירת מחדל: קרנות המוגדרות קרנות פנסיה ברירת מחדל גובות דמי ניהול מזעריים. בכל כמה שנים יוצא בנק ישראל במכרז, שאליו ניגשות קרנות פנסיה שונות. הקרנות הללו שמו לעצמן למטרה להימנות עם קרנות ברירת המחדל. מצד אחד, הן מקבלות מספר גדול של חוסכים חדשים, שזה אומר תזרים מזומנים קבוע. מצד שני, הן מתחייבות לגבות דמי ניהול מזעריים לתקופה של 10 שנים. דמי הניהול מההפקדות יעמדו על 1.5% לכל היותר, בעוד דמי הניהול מהסכום הצבור יעמדו על 0.05% לכל היותר – פחות משליש מדמי הניהול שגובה כל קרן אחרת.
קרן פנסיה: כאמור, קרנות הפנסיה גובות דמי ניהול כפי שכבר הוזכר לעיל. מצד אחד, הן יכולות לגבות דמי ניהול גבוהים יותר, כי החוק מאפשר להן. מצד שני, התחרות בין הקרנות גורמת להפחתת דמי הניהול. בשנים האחרונות קבלו החוסכים בחלק ניכר מקרנות הפנסיה, מכתבים המבשרים על הפחתה יזומה של דמי הניהול. ההפחתות הללו יצאו לפועל, במטרה למנוע זליגת כספים אל מחוץ לקרנות ומעבר של החוסכים לקרנות מתחרות. כל חוסך יכול, וצריך, לנהל מו"מ על דמי הניהול שלו. עובדים במקומות עבודה מסודרים עשויים לזכות בהנחות משמעותיות עבור ביטוח פנסיוני קבוצתי.
קופות גמל: קופות הגמל, בדגש על קופות הגמל לפנסיה, גובות דמי ניהול גבוהים יחסית לאלה שגובות קרנות הפנסיה. מדובר בעיקר בסעיף של דמי הניהול עבור הסכום הצבור, שהם למעשה דמי הניהול המשמעותיים ביותר. מדובר בסכום עצום, שגדל ככל שהסכום הצבור בקרן עולה. לאורך עשרות שנות חיסכון פנסיוני, עשוי החוסך לשלם מאות אלפי שקלים דמי ניהול. לפיכך, ניהול משא ומתן והפחתה (ולו של עשירית האחוז) בדמי הניהול, עשויים לחסוך עשרות אלפי שקלים לאורך השנים.
ביטוח מנהלים: תוכנית החיסכון הפנסיוני שבה נגבות העמלות הגבוהות ביותר הן ביטוחי המנהלים. דמי הניהול מהסכום הצבור בביטוחים הללו נע בטווח של 0.6% - 0.9% מהסכום הצבור בכל חודש. יחד עם זאת, חשוב לציין כי הביצועים של ביטוחי המנהלים לאורך השנים הם טובים יותר מהממוצע, מה שבסיכומו של עניין הופך אותם לעיתים מזומנות לחיסכון משתלם במיוחד. ועדיין, חשוב וכדאי להתמקח עם החברה המנהלת בנושא דמי הניהול ולחסוך עשרות אלפי שקלים על כל עשירית האחוז.
אם מכירים את כל הנתונים, קל מאד לכאורה לעשות השוואה בין קרנות הפנסיה השונות. למעשה מדובר בהשוואה בעייתית, כאשר ריבוי הנתונים לא ממש מסייע. מה צריך לקחת בחשבון בהשוואה בין קרנות? את הביצועים לטווח הקצר או לטווח של 5 שנים? האם להשוות את דמי הניהול או את הרווחים? ואיך משקללים את התוצאות? ביצוע השוואה נכונה איננו עניין של מה בכך. גם כשמדובר באדם שמבין בנושא, ההשוואה איננה פשוטה.כשמדובר בחוסך שאיננו מבין בנושא, ושפע הנתונים עלול רק לסבך אותו, הדבר נכון על אחת כמה וכמה.
אז איך בכל זאת אפשר לבחור בקלות את קרן הפנסיה המתאימה ביותר? התשובה הטובה ביותר לשאלה הזאת ניתנת באתר BWISE. באמצעות האתר הזה ניתן לקבל שלוש הצעות מחיר לבחירת קרן פנסיה. אחרי שממלאים את הנתונים הנדרשים, מקבלים את ההצעות המשקללות בצורה הטובה ביותר את העמלות מצד אחד, ואת הביצועים הפיננסיים מצד שני. מבין כל ההצעות אפשר לבחור את המתאימה ביותר. אחרי שההצעה נבחרה, אפשר להיות סמוכים ובטוחים שהבחירה היא הנכונה ביותר.
אם יש לכם עניין להשוות בין קרן פנסיה ברירת מחדל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה ולבחון תשואות קרן פנסיה בכל אחד מאפיקי ההשקעה הללו, כל מה שצריך הוא להיכנס לאתר BWISE. באתר הזה יש להיכנס לקטגוריה המתאימה, ולבדוק את ההבדל בין תוכניות ההשקעה השונות לקראת הפנסיה. ניתן לקבל שלוש הצעות, ומתוך ההצעות שהתקבלו לבחור את המשתלמת והמתאימה ביותר עבורכם.
חשוב להדגיש כי כל הגופים הפיננסיים באתר נמנים עם האיכותיים והטובים ביותר. אתר BWISE מקפיד לבחור אך ורק בגופים פיננסיים איכותיים, שנבדקו ונמצאו מתאימים. כל מי שמקבל הצעה, יכול להיות בטוח שהגוף שהעניק אותה. אכן יעמוד בכל התנאים ובכל ההבטחות, עד האחרונה שבהן. מעוניינים לדעת עוד? אתם בהחלט במקום הנכון והמתאים ביותר. צרו קשר כעת ואנו נסייע לכם לבחור את ההצעה הטובה ביותר, שתשפיע על העתיד הפנסיוני שלכם.