קרנות נאמנות - המדריך השלם

כאן תמצאו את כל המידע בנוגע להשקעה בקרנות נאמנות, תוכלו להשוות בין סוגים של קרנות נאמנות ולהבין מהם השיקולים בבחירת הקרן המשתלמת ביותר עבורכם.

איך אנחנו מסקרים קרנות נאמנות

את קרנות הנאמנות אספנו עבורכם לאחר סקר שוק של בתי השקעות מובילים בארץ. אנחנו אוספים נתונים מאתרים רשמיים של החברות ומביאים לכם את פרטי המידע הרלוונטיים ביותר להשוואה יעילה בין קרנות הנאמנות הקיימות בשוק, על מנת שתמצאו את קרנות הנאמנות המתאימות ביותר עבורכם. sdsds

קרנות נאמנות - המדריך השלם

קרן נאמנות (Mutual Fund) היא קרן כספית משותפת לכלל המשקיעים בה, אשר חולקים ביניהם ברווחים, בהתאם לסכומי ההשקעה ובהתאם לביצועים של הקרן. כל אחד מהמשקיעים בקרן הנאמנות חותם על הסכם, שבו הוא מצהיר על ההסכמה שלו להעניק למנהלי הקרן את הזכות לבצע בה פעולות ולהשקיע במכשירים פיננסיים שונים.


מאידך, מנהלי הקרן אמונים על השקעה בהתאם למדיניות השקעה ידועה וקבועה מראש. המדיניות הזאת ניתנת לשינוי, אבל השינוי דורש הסכמה של המשקיעים בקרן.

מה ההיגיון מאחורי הפעילות של קרן הנאמנות? במה היא עדיפה על פני מכשירים פיננסיים אחרים? מה החסרונות של קרנות הנאמנות? אילו סוגים של קרנות נאמנות קיימים? כיצד משקיעים בקרן נאמנות? למי מומלץ להשקיע בקרן נאמנות? אם יש לך עניין במציאת אפיק השקעה איכותי ומניב, זה המקום הנכון עבורך. 

מה ההיגיון העומד מאחורי השקעה בקרנות הנאמנות?

למעשה, כשמאן דהו פותח תיק השקעות ומתחיל להשקיע, ההון העומד לרשותו הוא אך ורק ההון השייך לו, והרשום על שמו. לפיכך, התשואה על ההון הזה היא מוגבלת. כמו כן, לעיתים מזומנות קורה שאפיקי השקעה מסוימים, כמו גם לא מעט מכשירים פיננסיים, חסומים בפני המשקיע הפרטי. זאת לאור רף הכניסה הגבוה הנקבע מעת לעת.


השקעה באמצעות קרנות נאמנות מאפשרת למשקיע לייצר תשואות נאות, באמצעות השקעה משותפת בניירות ערך, בהתאם לאופי ההשקעה הרצוי לכל אחד מהמשקיעים בקרן הנאמנות. הסכום המצטבר המנוהל באמצעות מנהלי הקרן, מאפשר להם למקסם את הרווחים ולהגדיל את התשואה באופן משמעותי, לטובת כל אחד ממשקיעי הקרן.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי קרנות נאמנות אינן משקיעות באפיקי השקעה עם סיכון גבוה. כמו כן, קרנות נאמנות אינם מנסות לייצר רווחים באמצעות הימור על השקעה באפיקי השקעה מסוכנים, כגון רכישת מניות בחסר (מה שקרוי בשפה המקצועית "שורט") למעשה, היקף ההון העומד לרשות מנהלי הקרן הוא היתרון הבולט שלה, והוא גם זה המאפשר לקרן להוציא לפועל אסטרטגיות השקעה משתנות. 

יתרונות וחסרונות של קרנות נאמנות מול כלי השקעה אחרים

להשקעה בקרנות נאמנות יש מספר יתרונות, שעשויים להבדיל אותה מכל סוג אחר של השקעה.

להלן היתרונות הבולטים ביותר של קרנות הנאמנות:


פיזור השקעות

אמנם לכל קרנות הנאמנות יש כיוון השקעה מסוים, שנקבע בדרך כלל מראש על ידי מנהלי הקרן. יחד עם זאת, העובדה שבכל קרן יש משקיעים רבים, וההון המנוהל על ידי קרנות הנאמנות הוא גדול, הקרן יכולה (ובדרך כלל גם מבצעת) לפזר את ההשקעות בין כמה אפיקי השקעה. בדרך הזאת היא מפחיתה במידה ניכרת את הסיכון של המשקיעים, ומגדילה את הסיכוי לייצר רווחים.


סכומי השקעה קטנים

ניתן להשקיע גם סכומי כסף קטנים יחסית בקרנות נאמנות. סאת בניגוד למרבית אפיקי ההשקעה, המחייבים מלכתחילה השקעה של סכומי כסף גבוהים אפילו לרכישת מניה בודדת.


שקיפות

קרנות נאמנות מחויות לעמוד בכללים ברורים של שקיפות, מה שהופך אותן לאטרקטיביות במיוחד. משקיע בקרן נאמנות יכול להיות בטוח שהוא מקבל את מלוא המידה, על מנת לדעת את מצב הקרן ואת השינויים, אם מתחוללים כאלה באופי ההשקעה.


מגוון קרנות נאמנות

חברות השקעה וגופים פיננסיים שונים מציעים מגוון רחב מאד של קרנות נאמנות – קרנות אקטיביות אל מון קרנות פאסיביות, קרנות שקליות אל מון קרנות מט"ח ועוד. בהמשך המאמר נרחיב את היריעה בנושא הזה.


נזילות

בדרך כלל, קרנות ההשתלמות הן נזילות, ומאפשרות לכל משקיע לממש את חלקו בקרן בלא כל בעיות מיוחדות. היוצאות מן הכלל מהבחינה הזאת הן קרנות סגורות, שבהן יש מועדי יציאה קבועים ולא ניתן לממש את ההשקעה שלא במועדים הללו.


לעומת היתרונות, יש לקרנות השתלמות גם כמה חסרונות משמעותיים:


עמלות ודמי ניהול

דמי הניהול שגובות קרנות נאמנות, ועל אחת כמה וכמה קרנות השתלמות אקטיביות, הם גבוהים יחסית. במקרים מסוימים, דמי הניהול הם כה גבוהים, עד שהם נוגסים באופן משמעותי מהרווחים. חשוב להדגיש כי דמי הניהול נגבים בלי כל קשר לביצועים של הקרן. כך למשל, בתקופה של ריביות נמוכות, קרנות נאמנות שקליות המתמחות בהשקעה במכשירים מבוססי ריבית, הניבו עבור המשקיעים בהן תשואות שליליות, שהפכו אותן לבלתי כדאיות בעליל.


אפשרויות יציאה

כאמור, מרבית הקרנות מאפשרות לממש את ההשקעה במהירות יחסית. עם זאת, קרנות נאמנות סגורות עלולות לאפשר משיכת מזומנים אך ורק בנקודות היציאה, שנקבעו מראש, בהתאם לאופי הפעילות של הקרן.


אפשרות לתשואה שלילית

קרנות השתלמות אינן קרנות גידור, והן לא מתנהלות באמצעות מכשירים לגידור סיכונים, כמו למשל השקעה בחסר (שוקט), שעשויה להניב רווחים גם בשווקים יורדים. במקרה של ירידות בוקי ההון, גם קרנות נאמנות עלולות להניב תשואות שליליות למשקיעים. 

סוגים של קרנות נאמנות והמשמעויות שלהם

בשורות לעיל צוינה העובדה שכיום יש מגוון רחב של קרנות נאמנות המציעות למשקיעים פוטנציאליים מגוון רחב של סוגי השקעה.

להלן סקירה קצרה של סוגי השקעות הקרנות השתלמות:


חלוקה על פי מדיניות השקעה

בראש וראשונה, קרנות נאמנות מתחלקות על פני מדיניות ההשקעה של כל אחת מהן. קרנות המשקיעות באג"ח, אג"ח צמודי מדד, מניות בארץ, מניות בחו"ל וכיוצא באלה אפיקי השקעה. יש גם מניות אשר משקיעות באופציות, תחום ייחודי ומעניין, אבל שהסיכון בו גבוה.


חלוקה על פי אופי הקרנות

אופי הקרנות פירושו אופי ההשקעה שלהן. כך למשל, קרנות נאמנות מתמחות מקדישות לפחות 80% מההון שלהן להשקעה באפיק אחד, או נייר ירך ייחודי כל שהוא. מנגד, יש קרנות נאמנות גמישות, שאין להן מחויבות להשקעה בתחום או בנייר ערך מסוים בלבד.


שליטה בהשקעות

בקרנות מסוימות, השליטה של המשקיע באופי הפעילות של הקרן היא אפסית, ורק הקרן לבדה קובעת את אופי ההשקעה. זאת. כאמור, בהתאם למדיניות קבועה מראש. בקרנות אחרות, המשקיעים יכולים לשלוט, ולו גם בצורה חלקית ובאמצעות מנהלי הקרן, על אמות המידה שלפיהן מתבצעת ההשקעה בניירות ערך על ידי הקרן.


קרן חו"ל

קרנות מהסוג הזה משקיעות את חלק הארי של ההון העומד לרשותן בניירות ערך בחו"ל.


קרנות נאמנות ממונפות

קרנות נאמנות המשקיעות באפיקי השקעה בסיכון גבוה, כמו למשל אופציות.


קרן מחקה

קרנות נאמנות מהסוג הזה משקיעות במכשירים פיננסיים המחקים מדדים שונים, לרבות מדדים של בורסות בחו"ל.


בנוסף על החלוקה לסוגים של קרנות כאמור לעיל, יש גם חלוקה של הקרנות בהתאם לאחוז מההון שיושקע בניירות ערך למיניהם. אחוז ההשקעה יכול להיום נמוך או גבוה, בהתאם למדיניות של הקרן. הקרן יכולה להיות סגורה או פתוחה – בהתאם למדיניות חלוקת הרווחים שלה. בכל מקרה, מי שמשקיע בקרן הנאמנות אמור לדעת מראש את כלל המרכיבים של המדיניות בקרן הנאמנות שבה הוא מעוניין להשקיע.    

רוצים לשמוע עוד על קרן נאמנות? תנו למומחים שלנו לעזור

שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם

בשליחת טופס הנך מאשר את תנאי התקנון

שליחה

איך משקיעים בקרנות נאמנות

רכישת קרנות נאמנות אמור להתבצע אחרי שהמשקיע בחן את כלל האפשרויות, ובחר את אופי הקרן ואת מידת הסיכון הרצויה לו. מצד אחד, הבחירה של אופי הקרן משקפת במידה רבה, גם אם לא באופן מדויק, את הבחירות וההעדפות הספציפיות של המשקיע. מצד שני, המשקיע לא יבצע שום פעולה מעבר להעברת הכסף שלו ורכישה בפועל של חלק יחסי בקרן הנאמנות.


החלק נזה נקבע על פי גודל ההשקעה ביחס להון הצבור של הקרן. אחרי שהמשקיע בחר את הקרן, הוא מעביר את סכום הכסף שאותו הוא מעוניין להשקיע, אחרי החתימה על המסמכים השונים ועלם ההסכם אל מול הקרן עצמה. זה המקום להדגיש כי אין מגבלה על מספר הקרנות שמשקיע יכול להשקיע בהן. ההשקעה בכל קרן היא פרטנית, גם ראם יש קרנות שונות אשר מנוהלות בידי אותן מנהלים. 

למי מומלץ להשקיע בקרנות נאמנות

רכישת קרנות נאמנות מהווה בדרך כלל השקעה הכוללת סיכון מחושב שאותו נוטלים לעצמם המשקיעים. זאת, בהתאם למדיניות הקרנות שאליהן הם בחרו להשקיע. ככל שהתעוזה של המשקיע היא גדולה יותר, כך הוא יפנה את ההשקעה שלו לכיוון קרנות נאמנות בסיכון גבוה יותר, ובאחוז גבוה יותר של חשיפה לשוק ההון.


ההשקעה בקרנות הנאמנות איננה לטווח המיידי, ולרוב גם לא לטווח הקצר. לכן, מי שבוחר להשקיע בהן לוקח בחשבון שהוא לא יוכל להנזיל את הכספים שלו במשך תקופה מסוימת.

בנוסף, המשקיע צריך לדעת שההשקעה בקרנות הנאמנות כרוכה בעמלה. מנגד, התשואה של קרנות נאמנות בשנים האחרונות היתה גבוהה במיוחד.

יחד עם זאת, השקעה בקרנות השתלמות דורשת מהמשקיע ללמוד את הנושא, או לחילופין למנות איש מקצוע שיעזור לו להתמודד עם הסוגים השונים של קרנות נאמנות ולהבין את ההבדלים ביניהם.