מהן קרנות גידור ומתי כדאי להשקיע בהן? כאן תקראו את כל התשובות. תוכלו להשוות בין סוגים של קרנות גידור ולהבין מהם השיקולים בבחירת הקרן המשתלמת ביותר עבורכם.
השאיפה של כל משקיע היא להרוויח בכל מצב, ולמקסם את הרווחים שלו במקום שניתן. דה עקה, שמן הנמנע להגיע למצב הזה, בכל סוג של השקעה יתרחשו מעת לעת הפסדים. אחת הדרכים לצמצם ככל שניתן את ההפסדים הפוטנציאליים היא להשקיע בקרנות גידור.
מדובר בסוג השקעה שהוא פחות מוכר, וחלק ניכר מהמשקיעים איננם מבין את המהות של קרנות גידור. בשורות להלן נעסוק בקרנות הללו, במהות שלהן וביתרונות והחסרונות של השקעה בקרנות הללו.
מהן בכלל קרנות גידור? מהם היתרונות ומה החסרונות הגלומים בהשקעה בקרנות הללו? כיצד משקיעים בסוג הזה של השקעה? למי כדאי להשקיע בקרנות הגידור? כדאי לקרוא – בשורות הבאות נחשוף את הקוראים לסוג השקעה מעניין ובעל פוטנציאל להפקת רווחים משמעותיים.
עצם השימוש במושג "גידור", להגדרת אופן הפעילות של הקרן, מעיד יותר מכל דבר אחר על האופי שלה. המטרה של קרן גידור היא לגדר את הסיכונים למשקיעים באמצעותה מצד אחד, תוך ניסיון למקסם את הרווחים על ההשקעה מצד שני. מדובר במשימה לא קלה, אבל קרנות גידור איכותיות מצליחות להשיג, בדרך כלל, את המטרה.
לכאורה, האופי של המשקיע משליך גם על אופי ההשקעה. משקיע שמוכן לקחת סיכונים, חושף את עצמו לניירות ערך ואפיקי השקעה שהסיכון בהם הוא גבוה. יחד עם הסיכון הגבוה יחסית, גם פוטנציאל הרווחים האפשרי מהשקעות כאלה הוא גבוה.
מנגד, משקיע שמעוניין להימנע מסיכונים ישקיע באפיקי השקעה שבהם הסיכון להפסד הוא נמוך, אבל גם פוטנציאל הרווחים בהשקעות מהסוג האמור הוא נמוך. קרן גידור נודה, במידה רבה, לרבע את המעגל.
מצד אחד, קרנות גידור משקיעות באפיקי השקעה בסיכון גבוה, שבהם פוטנציאל הרווח גבוה. מצד שני, הן מגדרות את הסיכונים באמצעים שונים, במטרה להפיק רווחים, בין אם השוק נמצא בעלייה ובין אם הוא בירידה.
להלן העקרונות המנחים של קרנות גידור:
השקעות במכשירים פיננסיים בסיכון גבוה
קרנות גידור פועלות בדרך כלל על מנת להגדיל ככל שניתן את הרווחים על ההשקעה. כיוון שכך, מנהלי הקרנות הללו אינם נרתעים מהשקעות במניות וניירות ערך שמוגדרים מסוכנים.
למעשה, ככל שהסיכון שמנהלי הקרנות נוטלים על עצמם הוא גדול יותר, כך פוטנציאל הרווחי יגדל, כפי שכבר הוסבר לעיל.
גידור הסיכונים באמצעים שונים
על מנת לגדר את ההפסדים הפוטנציאליים, המנהלים של קרנות גידור משקיעים מחשבה גם במציאת אמצעים פיננסיים אשר יקטינו את פוטנציאל ההפסד.
דרך אחת לגדר סיכונים היא כניסה לפוזיציית חסר, המוכרת יותר בקרב המשקיעים בכינוי "שורט". ההשקעה יכולה להיות ישירה – מכירה בחסר של ניירות ערך או סחורות, במטרה לרכוש אותן בהמשך במחיר נמוך יותר ממחיר המכירה.
ההשקעה יכולה להיות גם עקיפה – באמצעות רכישת ניירות ערך העוקבים אחרי מדדי השורט. אסטרטגיה נוספת שמנהלי קרנות גידור רבים משתמשים בה היא אלגוטריידינג – מסחר אלגוריתמי בניירות הערך, שבו מערכת המופעלת באמצעות אלגורימתים מבצעת רכישה או מכירה אוטומטיות של ניירות ערך בהתאם לתנאים שהותוו מראש.
מאליו מובן שלפני ביצוע ההשקעות, ומנגד גידור הסיכונים, עורכים האנליסטים של קרנות הגידור מחקר, על מנת לעמוד אל רמת הסיכון הגלומה בהשקעה מסוימת. מנגד גם האופי של הגידור נבדק, על מנת להבטיח ככל שניתן רווחים למשקיעים גם בהינתן מצב של ירידות בשוק ניירות הערך.
אין ספק שעבור משקיעים שמוכנים לקחת סיכונים מצד אחד, ואשר לרשותם עומד ההון הנדרש להשקעה מצד שני, קרנות גידור מאפשרות למצות באופן הטוב ביותר את פוטנציאל הרווחים שלהם. אין ספק גם שקרנות גידור איכותיות, המנוהלות בצורה מקצועית. משיגות לרוב תוצאות שהן הרבה יותר טובות מהממוצע בשוק המניות ובכלל.
יחד עם זאת, לפני שנכנסים להשקעה באמצעות קרנות גידור, חשוב להכיר הן את הסיכונים והן את הסיכויים שבצידן – או במילים אחרות, את היתרונות והחסרונות של הקרנות הייחודיות הללו.
יתרונות
היתרון הברור והמשמעותי ביותר של קרנות גידור, טמון באפשרויות הגלומות בהן, להפקת רווחים משמעותיים על ההשקעה. כפי שכבר נאמר לעיל, קרנות איכותיות המנוהלות בצורה מקצועית, משיאות למשקיעים באמצעותן תשואות גבוהות מהממוצע.זאת, כאמור, תוך הקטנה משמעותית, גם אם לא ביטול מוחלט של הסיכונים.
יתרון נוסף, נובע מהעובדה שהקרנות הללו מצליחות להשיא תשואה חיובית גם בשוק יורד, ולא רק כשהשווקים נמצאים בעלייה. מהבחינה הזאת, קרנות גידור שונות מאפיקי השקעה אחרים, כגון קרנות נאמנות, שמפיקים רווחים כשהשווקים בעלייה בלבד.
חסרונות
להשקעה באמצעות קרנות גידור יש שני חסרונות. החיסרון הראשון נובע מהעובדה שלמרות האמצעים המקצועיים שמנהלי הקרנות נוקטים, גידור ההפסדים איננו מוחלט.
לפיכך, המשקיעים בקרנות גידור חשופים להפסדים, במקרה שפעולות הגידור שבהן נקטו מנהלי הקרנות לא היו מוצלחות. החיסרון השני של קרנות הגידור הוא דמי הניהול הגבוהים, כמו גם האחוז הגבוה מהרווחים שהקרנות הללו גובות מהמשקיעים.
חיסרון נוסף, טמון בעובדה שהמשקיעים בקרנות גידור חייבים לשלם את המס על הרווחים לא במועד המכירה של הנכס הפיננסי שרכשו, אלא בסיומה של כל שנה קלנדרית. זאת, גם אם הם ממשיכים להחזיק בפוזיציה שאליה נכנסו.
חשיפה גבוהה לאפשרות של הונאה
אף שבעשורים האחרונים הוחמרה הרגולציה על קרנות הגידור עצמן ועל מנהלי ההשקעות שלהן, עדיין קיים החשש שהמשקיעים בקרנות הגידור יפלו קורבן לניהול לא תקין של ההשקעות.
זאת, בנוסף לאפשרות שהיא ריאלית לחלוטין, של הונאה שהביאה במזיד להפסד. הרגולציה כוללת, בין השאר, רגולציה של מנהלי ההשקעות עצמם, וכן רף כספי גבוה אשר נדרש מהקרנות הללו על מנת להירשם ולפעול בבורסה, הן בישראל והן בארצות הברית.
רוצים לשמוע עוד על קרן גידור? תנו למומחים שלנו לעזור
שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם
בשליחת טופס הנך מאשר את תנאי התקנון
לכאורה, השקעה באמצעות קרנות גידור, אם היא מנוהלת נכון, אמורה להשיא רווחים נאים למשקיע. מנהלי הקרנות והאנליסטים שלהן אמורים לבדוק כל השקעה פוטנציאלית, לנתח אותה ולהסיק אם ההשקעה הזאת היא בעלת פוטנציאל לרווחים או לא.
למעשה משקיע לא זהיר, או כזה שהשקיע סכומים נמוכים, עלול למצוא את עצמו במצב שבו ההפסד יהיה כה משמעותי, עד שכל רווח עתידי לא יספיק על מנת לכסות את ההפסד.
בנוסף, מי שהשקיע בקרן גידור סכומי כסף שאליהם הוא עלול להידרש במועד מאוחר יותר, והם חלק משמעותי מהתקציב המתוכנן שלו, עלול לחוות משבר פיננסי משמעותי, אם וכאשר יתרחשו הפסדים בקרן.
על מנת למנוע מצבים כאלה, נקבעו כללים מסוימים להשקעה בקרנות הגידור:
נכסים נזילים בסכומים גבוהים
על מנת שמאן דהו יוכל להשקיע באמצעות קרנות גידור, חייבים להיות ברשותו נכסים נזילים בשווי של 8.3 מיליון ₪ בקירוב לכל הפחות. שווי נכסים נזילים נמוך מזה, איננו מאפשר לבעליו להשקיע בקרן גידור.
הכנסות גבוהות
נוסף על הנכסים, ההכנסה השנתית של מי שמשקיע בקרן גידור חייבת להיות גבוהה. ההכנסה השנתית הנדרשת צריכה להיות מעל 1,254,000 ₪ בקירוב – שזה אומר יותר ממאה אלף שקלים בחודש. מכאן שההשקעה בקרן גידור פתוחה למעשה רק בפני מי שנמנים עם המאיון העליון מבחינת ההכנסות בישראל.
הכנסות גבוהות נכסים נזילים משמעותיים, מאפשרים למשקיע בקרנות הגידור חופש כלכלי, שלא ייפגע גם במקרה שבו הקרן הסבה הפסדים, ולא עמדה ביעדי הרווח שהמנהלים שלה קבעו.
ההערכה העומדת מאחורי שתי המגבלות דלעיל על המשקיעים, ומגבלות נוספות שחלות עליהם מבחינה כספית, היא שמי שאוחזים בנכסים ובהכנסות שהובאו לעיל, ייפגעו מבחינה כספית, אבל רמת החיים שלים והיכולת שלהם לקיים אותה לא ייפגעו.
מהאמור לעיל עולה כי קרנות גידור נועדו בעיקרן למשקיעים מבוססים כלכלית ופיננסית, ואשר מסוגלים לייצר הכנסות גבוהות שעוד יוסיפו על ההון הצבור לזכותם. משקיעים מהסוג הזה עשויים להיות נכונים ליטול על עצמם סיכונים פיננסיים משמעותיים. זאת, במטרה לייצר רווחים שעולים על אלה שעשויים לנבוע מהשקעות סולידיות בניירות ערך או הקרנות נאמנות.
יחד עם זאת, מעבר ליכולות הכספיות של המשקיע הפוטנציאלי בקרנות גידור, חשוב להבין שגם האופי של המשקיע עצמו הוא חשוב. מי שמשקיע בקרנות גידור צריך לדעת איך לוקחים הפסדים בקלות, ואיך לא להיכנס לפאניקה בגלל הפסדים כספיים, אם וכאשר יתרחשו.
קרנות גידור מהוות ללא ספק השקעה בעלת פוטנציאל אדיר לייצר רווחים. מי שמשקיע בקרנות הללו צריך להבין את הפוטנציאל, אבל צריך גם לדעת שלכל מטבע שני צדדים, וייתכן מאד שיהיו הפסדים. לפיכך, רק אם עומד לרשותך ההון הנדרש וההכנסות החודשיות כמפורט, ורק אם יש לך היכולת להכיל הפסדים, אם וכאשר יתרחשו, קרנות גידור נועדו עבורך.