קרנות סל - המדריך השלם

כאן תמצאו את כל המידע בנוגע להשקעה בקרנות סל, תוכלו להשוות בין סוגים של קרנות סל ולהבין מהם השיקולים בבחירת הקרן המשתלמת ביותר עבורכם.

איך אנחנו מסקרים קרנות סל

את קרנות הסל אספנו עבורכם לאחר סקר שוק של בתי השקעות מובילים בארץ. אנחנו אוספים נתונים מאתרים רשמיים של החברות ומביאים לכם את פרטי המידע הרלוונטיים ביותר להשוואה יעילה בין קרנות הסל הקיימות בשוק, על מנת שתמצאו את קרנות הסל המתאימות ביותר עבורכם.

מבין אפיקי ההשקעה הרבים הקיימים כיום בשוק, קרנות סל מהוות מוצר השקעה פאסיבי ואטרקטיבי הזוכה לפופולריות רבה בשנים האחרונות. בייחוד לאור הרפורמה שהובילה הרשות לניירות ערך בשנת 2018, כאשר הוחלט לבטל את תעודות הסל ולהפוך אותן לקרנות סל, בכפוף לרגולציה.


באמצעות קרנות סל מחקות מדד ניתן לעקוב אחר מדדים מסוימים בארץ ובעולם המשתייכים לסקטורים שונים כמו – קרן סל 500 s&p ומדד ת"א 35, במטרה להשיג תשואה קרובה ככל האפשר למדד. כך שאם הערך של מדד כלשהו עלה, סביר להניח שגם קרן הסל המחקה אותו תעלה בקרוב. לצד זאת, לעתים מתבצע תהליך הפוך, כאשר ערך המדד יורד וקרן הסל בעקבותיו.


אז מהן היתרונות של קרנות סל? במה הן שונות מקרנות מחקות? מהן ההשפעות החיוביות של הרפורמה בתחום תעודות הסל? ומה חשוב לבדוק לפני שרוכשים קרן סל מסוימת? כל ההסברים בהמשך.

קרנות סל מחקות מדד – מה זה אומר?

כאמור, קרנות סל הן מוצר פאסיבי הנסחר בבורסה לאורך היום במטרה לעקוב אחר מדדים מסוימים על פי בחירה ולהשיג את התשואה הקרובה ביותר למדד הנבחר בעלות הנמוכה ביותר, אם כי לא את התשואה המדויקת. זאת בניגוד למוצרי השקעה רבים אחרים המצריכים מידה מסוימת של אקטיביות וניתוח מורכב של כל נייר ערך.


במוצרים פסיביים כדוגמת קרנות סל לעומת זאת, אין צורך לרכוש ניירות ערך באופן עצמאי, כאשר המעקב מתבצע אחר נכס בסיס הכולל מניות שונות ונכסי השקעה שונים המעניקים תשואה ומנוהלים על ידי מנהלי הקרן. שכן, ביצועי הקרן מושפעים בסופו של דבר מהביצועים של כל המניות הכלולות במדד, כך שמדובר בהשקעה בעלת סיכון נמוך יותר, המאפשרת למשקיע לבצע פיזור חכם יותר של תיק ההשקעות. 

עם זאת, לעתים נוצר מצב של טעות עקיבה, כאשר קרן הסל מניבה תשואה עודפת לעומת המדד, או כשהקרן נושאת תשואה נמוכה יותר. כמו כן, יש להביא בחשבון משתנים שונים העשויים להשפיע על תשואת הקרן. כך לדוגמא- קרנות סל מחקות מדד העוקבות אחר מדדים הנסחרים בחו"ל, עשויות להיות מושפעות ממטבע החוץ הרלוונטי.


המחיר של קרנות הסל משתנה בהתאם להיצע ולביקוש, כך שככל שההיצע גדול יותר, כך המחיר של הקרן עשוי להיות נמוך יותר. לעומת זאת, פדיון של קרנות סל עלול להוביל לעלייה במחיר הקרן, עקב הקטנת ההיצע. 

כשתעודות הסל הפכו לקרנות סל – מהן ההשפעות של המהלך?

בעבר, עד סוף שנת 2018, בנוסף לקרנות סל ולקרנות מחקות, ניתן היה להשקיע במכשיר פיננסי נוסף בשם – תעודות סל. גם תעודות סל, בדומה לקרנות סל, נועדו על מנת לעקוב אחרי נכסי בסיס שונים. אולם, במקרה של תעודות סל, המנפיקים חויבו להשיג תשואה זהה של הנכס אחריו מתבצע המעקב, כאשר אי עמידה בהבטחה זו חשף אותם בפני סיכונים שונים. בנוסף, הפיקוח על תעודות הסל התנהל באופן רופף.


בהתאם לכך, בשנת 2018, הרשות לניירות ערך החליטה על רפורמה חדשה בתחום, אשר תבטל את תעודות הסל, במטרה להפוך אותן לקרנות סל. צעד זה עיגן את מעמדן המשפטי של קרנות הסל, כך שכיום הן תחת הרגולציה של הרשות לניירות ערך.


בנוסף, מאחר שקרנות סל אינן מתחייבות להשיג את התשואה המדויקת של נכס הבסיס, הוחלט להוסיף לקרנות הסל במתכונתן החדשה את רכיב דמי הניהול המשתנים, המהווה מעין רצועת ביטחון במקרים של טעויות עקיבה וחוסר הלימה בין תשואת הקרן לתשואת המדד. 

רפורמה זו והשינויים הרגולטוריים שבאו בעקבותיה, חשפו משקיעים רבים לתחום, כך שכיום מדובר במכשיר פיננסי פופולארי הזוכה לביקוש רב.  

קרנות סל וקרנות מחקות – מה ההבדלים ביניהן?

אנשים רבים נוטים לבלבל בין קרנות סל לקרנות מחקות. ואכן, בשני המקרים, מטרת הקרן היא להשיג תשואה הקרובה ככל היותר למדד המבוקש, כאשר לעתים נוצרים פערי עקיבה מסוימים בין תשואת הקרן לתשואת המדד, אולם לרוב מדובר בהפרשים קטנים מאוד. כמו כן, שני סוגי הקרנות מאפשרים מעקב אחר מגוון רחב של מדדים ונכסים פיננסיים שונים המשתייכים לסקטורים רבים. לצד זאת, ניתן למנות מספר הבדלים בין הקרנות וביניהם– 


קרן סל, כאמור, נסחרת בבורסה ואילו קרן מחקה מתפקדת כקרן נאמנות ואינה נסחרת בבורסה. כך שהיא ניתנת לרכישה ומכירה באמצעות הבנק על פי מחיר הנקבע בסוף יום המסחר.


זמן המסחר – מאחר שקרן מחקה איננה נסחרת בבורסה, ניתן לבצע בה עסקאות פעם ביום בסוף יום המסחר. בקרן סל לעומת זאת, ניתן לבצע מכירה או קנייה בכל רגע נתון בארץ ובחו"ל.


מחיר הקרן – בקרן מחקה רכישה של הקרן מתבצעת לפי שווי הוגן, כלומר – מחיר כלכלי. בקרן סל לעומת זאת, המחיר עשוי להיות לעתים מתחת למחיר הכלכלי של הקרן מאחר שמדובר במוצר הנסחר בשוק ונתון לתנודות שונות.


דמי ניהול משתנים – אמנם העמלות עבור קרן סל וקרן מחקה נחשבות נמוכות יחסית. אך בקרן סל קיים מנגנון נוסף המאפשר דמי ניהול משתנים. רכיב זה נחוץ במקרים בהם קיימות טעויות עקיבה שליליות וחיוביות, במטרה לאזן את הפערים שנוצרו. כך שלעתים, במקרה שהקרן משיגה תשואה נמוכה יותר מהמדד, המשקיע זכאי להחזר מסוים של דמי הניהול. עם זאת, מרכיב זה לא קיים בכל קרנות הסל, כך שיש לבדוק זאת טרם הרכישה. 

רוצים לשמוע עוד על קרנות סל? תנו למומחים שלנו לעזור

שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם

בשליחת טופס הנך מאשר את תנאי התקנון

שליחה

היתרונות המרכזיים של קרנות סל

כאמור, קרנות סל נחשבות למוצר פיננסי אוטומטי ופשוט יחסית להבנה, שאינו מצריך ניהול עצמי שוטף והתערבות מסיבית של מנהלי השקעות. כמו כן, מאחר שמדובר במעקב צמוד למדד המכיל מספר ניירות ערך, הרי שניתן לייצר פיזור יעיל של תיק ההשקעות ולהפחית את רמת הסיכון, ביחס להשקעה במניות ספציפיות. יחד עם זאת, ניתן לייחס לקרנות סל יתרונות נוספים וביניהם:


דמי ניהול נמוכים – קרנות סל מחקות מדד נחשבות למוצר זול יחסית בעל דמי ניהול נמוכים. 


דמי ניהול משתנים – בנוסף לעלות הנמוכה של דמי הניהול, קרנות סל מתאפיינות לרוב בדמי ניהול משתנים הנועדו להגן על המשקיע, למקרה שחלה טעות עקיבה משמעותית והתשואה של הקרן נמוכה יותר מזו של המדד.


נזילות – ביחס למכשירים פיננסים רבים, קרנות סל נחשבות למוצר נזיל יחסית, כך שניתן לממש את השווי שלהן בכל רגע נתון ולבצע מכירה וקנייה לאורך כל זמן המסחר, הן בארץ והן בחו"ל. 


לא חייבים להשקיע סכומים גדולים – בניגוד לאפיקי השקעה מסוימים המצריכים לרוב סכום השקעה גדול יותר, השקעה בקרנות סל לא מחייבת סכומים גדולים במיוחד, כך שניתן להתחיל עם סכום מינימלי ולהתקדם לאט לאט.


הזדמנות להשקיע בענפים מסוימים בעלי פוטנציאל גבוה ולפתח את הידע שלכם במסחר – כאמור, בהתחלה ניתן להשקיע בסכומים קטנים, אולם בהמשך ככל שתרכשו יותר ידע וכלים בתחום, תוכלו להשקיע בקרנות סל מתקדמות יותר המכילות אפשרויות מורכבות יותר. כמו כן, ניתן לקנות קרנות סל בתחומים ובענפים ספציפיים בעלי פוטנציאל צמיחה, בין אם מדובר בקרנות סל מתחום הנדל"ן, קרנות העוקבות אחרי מדדים של חברות הייטק מובילות, או קרן סל 500 s&p, העוקבת אחר המניות של החברות הציבוריות הבולטות והמובילות בארה"ב כמו - אפל, אמזון, מיקרוסופט ומטא.  

רכישת קרנות סל – מה חשוב לבדוק לפני?

בחירת המדד המבוקש – לפני שבוחרים בקרן כלשהי, חשוב לבחור קודם לכן את המדד המבוקש בו אתם רוצים להשקיע. לרוב, הבחירה נעשית על סמך תחום עניין, או אמונה בסקטור מסוים, כמו – נדל"ן, סייבר וכד'. 


בחירה בסוג הקרן המבוקשת – ישנם סוגים שונים של קרנות סל המתאפיינות ברמת סיכון שונה, כך שבמקרים מסוימים מדובר בקרנות סולידיות בעלות סיכון נמוך יותר. ואילו לעתים, ניתן לבחור בקרנות בסיכון גבוה יותר או בקרנות ממונפות, המזכות את המשקיע במינוף מסוים ביחס לביצועים של המדד. 


דמי ניהול – אמנם דמי הניהול של קרנות סל נחשבים נמוכים יחסית, אך עדיין, חשוב לבצע סקר שוק מקיף ולערוך השוואה בין דמי הניהול המוצעים בקרנות השונות. 


ביצועי הקרן ופערי עקיבה – כמו כן, על מנת להעריך את איכות הקרן יש לעקוב אחר התשואה שלה לאורך תקופה מסוימת ולבדוק האם היא קרובה למדד אחריו היא עוקבת. אם כי רצוי לא להסתמך רק על החודשים האחרונים, אלא לבצע מעקב ארוך יותר. שכן, ביצועים טובים של הקרן לאורך זמן, עשויים להעיד על פוטנציאל תשואה גדול יותר מצד הקרן ועל האופן בו היא מנוהלת. 


לבדוק האם הקרן מכילה דמי ניהול משתנים – כפי שכבר ציינו מעלה, קרנות סל רבות מכילות מנגנון של דמי ניהול משתנים המכונה גם - רצועת ביטחון. רכיב זה נועד על מנת לייצר ביטחון מסוים בקרב המשקיע במקרה שנוצרים פערי עקיבה שליליים, כלומר- כאשר הקרן משיגה תשואה נמוכה יותר ביחס למדד. במקרים אלו, המשקיע מקבל החזר מסוים מדמי הניהול. לעומת זאת, כאשר התשואה של הקרן גבוהה מהמדד, חברת הניהול עשויה לגבות דמי ניהול מעט גבוהים יותר.