חיסכון – המדריך המלא

בואו ללמוד איך לחסוך בצורה הטובה ביותר

המדריך המלא לתוכנית החיסכון שלכם

ההגדרה הכלכלית של המושג חיסכון אומרת כי החיסכון הוא התוצאה של הפחתת הצריכה הפרטית מההכנסה הפנויה. החיסכון הוא נחלת הכלל ויחידים, משפחות וגם גופים עסקיים עשויים לחסוך כסף ולהפקיד אותו במגוון רחב של מסלולי חיסכון מניבים. אם עושים שימוש במושגים פיננסיים, פירוש המושג חיסכון הוא ההכנסה הפנויה פחות הצריכה.

 

באופן עקרוני, חיסכון יכול לצאת לפועל רק במקום שבו ההכנסה הפנויה גבוהה מסך כל ההוצאות, בדגש על ההוצאות הבסיסיות. יש כלכלנים הרואים גם בהחזרי משכנתא סוג של חיסכון, משום שהם נועדו בסיכומו של עניין לרכישת נדל"ן שישרת את הרוכשים לאורך שנים. בשורות להלן נעסוק בחיסכון, תוך התייחסות להשקעת ההכנסה העודפת באפיקי השקעה מניבים.

מי צריך חיסכון ומה המטרה שלו? אילו סוגים של חיסכון קיימים? מה ההבדל בין חיסכון להשקעה? איך לבחור את אפיק החיסכון המועדף? מתי כדאי להעדיף חיסכון ומתי השקעה? למה חשוב להתייעץ באנשי מקצוע לפני שפותחים תוכנית חיסכון? להלן כל התשובות.

מי צריך חיסכון ומה המטרות שלו?

כל אדם יחיד או משפחה, מתכננים בדרך כלל את העתיד הכלכלי שלהם. במסגרת התוכניות מוקדשת מחשבה לרכישת בית או דירת מגורים, רכב, רהיטים ומגוון מוצרים אשר יהפכו את החיים לנוחים יותר. בנוסם, מוקדשת מחשבה לרכישת השכלה, העשרה והעלאת איכות החיים. על מנת להוציא את התוכניות הללו ורבות אחרות לפועל, יש צורך לתכנן את התקציב.

 

תכנון התקציב פירושו לעשות שימוש בהכנסה הפנויה לא רק על מנת לממן את הצריכה השוטפת, אלא גם על מנת להשיג מטרות ארוכות טווח. למעשה, מה שמניע את הצורך ליצירת חיסכון הוא הגשמת המטרות בטווח הבינוני והארוך. מטרה נוספת שח חיסכון היא ליצור הדנה מפני מצוקה כלכלית או פיננסית אפשרית, בעקבות הפחתת הכנסות, אובדן זמני או קבוע של מקור פרנסה וכיוצא באלה. במקרים כאלה, חיסכון נועד בעיקר להשגת שקט נפשי וביטחון תזונתי, כלכלי ובכלל. להלן מספר מטות אפשריות של חיסכון:


מקדמה לרכישת בית או דירת מגורים

על פי הנחיות ביק ישראל, ניתן לקחת משכנתא בגובה 75% לכל היותר ממחיר הנכס. המשמעות היא שרבע ממחיר הנכס חייב להיות ממומן מכיסם של הרוכשים. רבים פותחים אפיקי חיסכון שונים, על מנת לממן את החלק שלהם ברכישת הנכס. עם זאת, בשנים באחרונות הפכו העליות במחירי הנדל"ן את שיטת הפעולה הזאת לכמעט בלתי אפשרית.


לימודים גבוהים

מטרה אפשרית נוספת של תוכנית חיסכון היא מימון ההשכלה הגבוהה, של החוסך עצמו או של הילדים. עלויות ההשכלה הן גבוהות, בעיקר עבור מי שלא מתקבל ללימודים באוניברסיטאות, מה שמחייב תכנון פיננסי מראש של ההוצאות.


רכישת מוצקים ברי קיימא

מטרה מוגדרת חשובה של תוכניות חיסכון הינה רכישת מוצרים שונים ני קיימא – החל מרכב, וכלה בריהוט ופריטים שונים לבית.

 

בנוסף, חיסכון יכול להיות מוקדש למימון חופשות ומגוון רחב של הוצאות. עם זאת, חיסכון יכול לצאת לפועל גם ללא מטרה מוצהרת ספציפית. זה המקום לציין שבמדינת ישראל יש חובה לפתוח תוכנית חיסכון פנסיוני, וכל תושב בישראל אשר עובד או מפעיל עסק למחיתו, חייב להפריש כספים לטובת החיסכון הפנסיוני. גם תוכנית חיסכון לכל ילד היא חיסכון חובה, ואולם הכסף הנסך מגיע מקצבאות שהמדינה מעבירה, ולאו דווקא מגיע על חשבון ההכנסה הפנויה.

סוגים שונים של חיסכון

כשמדברים על חיסכון, הכוונה היא בדרך כלל להפרשה של חלק מסוים מההכנסה הפנויה לצורך החיסכון.. עם זאת, חשוב לדעת שיש כמה סוגים של אפיקי חיסכון שמהם יכול לבחור כל חוסך את האפיק המועדף עליו. בחירת האפיק לחיסכון צריכה להיות מותאמת למטרות של החוסך, כמו גם לאופי שלו ולמידת הסיכון שאותה הוא מעוניין לקחת. להלן רשימה של כמה אפיקי חיסכון משמעותיים:


חיסכון ופיקדונות בבנק

תוכניות החיסכון הבנקאיות הן אולי הוותיקות ביותר בישראל. רבים עדיין זוכרים את קופות החיסכון שחולקו לכל ילד, ואת תוכניות החיסכון שהורים הפו פותחים עבור הילדים. היתרון של תוכניות החיסכון הללו טמון במידת הסיכון הנמוכה שלהם. החיסכון טמון, בדרך כלל, בריביות הנמוכות שלא תמיד משיגות עת עליית המדד.


קופת גמל להשקעה

קופת גמל להשקעה היא מכשיר השקעה ייחודי, שנועד בבסיסו לאפשר בניית חיסכון עם אלמנטים פנסיוניים. הרווחים על החיסכון הזה אינם חייבים במס, אם החוסך מעל גיל 60 ובוחר למשוך את כספי החיסכון בצורת קצבה חודשית. עם זאת, כספי החיסכון ניתנים למשיכה בכל עת, תוך תשלום מס על הרווחים, במידה ויהיו. כמו כן, ניתן לבחור מאת מידת הסיכון הרצויה לחוסך. מנגד, ניתן להפקיד לקופת הגמל כאמור סכום כסף מוגבל מדי שנה. נכון למועד כתיבת שורות אלה, תקרת ההפקדה היא 72,600 ₪ לשנה, בקירוב.


פוליסת חיסכון

פוליסת חיסכון דומה במהותה לקופת הגמל להשקעה. ההבדל הוא שניתן להפקיד אליה סכום בלתי מוגבל. כמו כן, אין פטור ממס על הרווחים. מנגד, אפשר לבחור את מסלול ההשקעה, והכסף בפוליסת החיסכון נזיל בכל עת.


תיק ניירות ערך

פוליסת החיסכון וקופת הגמל להשקעה, כמו גם קרנות הפנסיה השונות, בכל אלה ההשקעה בניירות ערך היא עקיפה. בחירת מסלול ההשקעה מאפשרת למנהלי הקרנות להשקיע בניירות ערך במידת הסיכון שהחוסך בחר. ואולם מי שבוחר לפתוח בעצמו תיק ניירות ערך, בוחר להשקיע את כספו באופן ישיר בשוק המניות וניירות הערך. גם בהשקעה הזאת יש מיסוי על הרווחים. בנוסף, החוסך משלם עלמות על הפעילות בבורסה, שזה אומר שעל כל קנייה ומכירה של נייר ערך כל שהוא, תשולם עמלה. תיק השקעות מתאים לבעלי הנסים אשר מכירים את שוק ההון ומעוניינים לפעול בו באופן ישיר, או שיש להם יועצי השקעות איכותיים.

לפי קטגוריה

קרן השתלמות

39

קופת גמל

33

קופת גמל להשקעה

42

פוליסת חיסכון

4

השוונו בין 6 חברות ו - 39 מוצרים!

הראל השתלמות לטווח ארוך

אחד מבין אחד עשר מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות של הראל. במסלול זה החברה משקיעה את נכסי המסלול בהתאם למדיניות הנקבעת על ידי ועדת ההשקעות.

הראל השתלמות אג"ח ללא מניות

אחד מבין אחד עשר מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות של הראל. מסלול אג"ח משולב ללא מניות, המאפשר חשיפה לאג"ח מסוגים שונים וחשיפה לנכסים לא סחירים.

הראל השתלמות מסלול כהלכה

אחד מבין אחד עשר מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות של הראל. מסלול זה הינו מסלול מפוקח הלכתית בו נכסי המסלול מושקעים בכפוף לכללי ההלכה היהודית באמצעות אג"ח.

אלטשולר שחם השתלמות כללי

קרן השתלמות מבית אלטשולר שחם במסלול כללי. התפלגות ההשקעה בקרן נקבעת בהתאם למדיניות ההשקעה של החברה.

ההבדל בין חיסכון להשקעה

עד לפני כעשור או קצת יותר, היה אפשר לתחום בבירור את הגבולות שבין חיסכון להשקעה. בדרך כלל, תוכניות חיסכון הבטיחו מראש תשואה מסוימת, בדמות ריביות עבור הסכום שנצבר בחיסכון. מנגד, כשהיה מדובר על השקעה, היה מדובר על רכישת ניירות ערך, או השקעה במכשירים פיננסיים שונים, שמלכתחילה לא הבטיחו לחוסך ריבית או הכנסה כל שהיא. ואולם עם השנים היטשטשו הגבולות.

 

פוליסת חיסכון וקופת גמל להשקעה הן הדוגמאות הטובות ביותר לשינוי. מצד אחד, אפשר להפקיד לחסכונות הללו סכום חודשי או תקופתי קבוע. מצד שני, הכסף יושקע במניות או במכשירים פיננסיים אחרים, במטרה להגדיל ככל שניתן את התשואה על הכסף. זאת, בהתאם לרמת הסיכון שהמשקיע בחר מלכתחילה. אפיקי השקעה אלה עלולים, בטווח זמן מסוים, לגרום להפסדים. עם זאת, בטווח הבינוני והארוך מוכח שהאפיקים הללו רווחיים יותר מכל השקעה אחרת, ועל אחת כמה וכמה תוכניות חיסכון בנקאיות.

משמעות החיסכון בהקשר לתשלומי מיסים

השקעה בקופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון או השקעה ישירה בניירות ערך, עשויה להניב למשקיע רווחים נאים. עם זאת, כבר הוזכרה לעיל העובדה שהרווחים בכל המסלולים שהוזכרו חייבים במס. יוצאות מכלל זה קופות הגמל להשקעה, שבנסיבות מסוימות החוסכים בהן לא יחויבו במס על הרווחים הצבורים. להלן הסבר על תשלומי המס באפיקי ההשקעה השונים:

 

מיסוי הרווחים בתוכניות חיסכון ופיקדונות שקליים

בדרך כלל, המס על הרווחים בתוכניות חיסכון או בפיקדונות שקליים, עומד על 15% מהרווחים. במקרים מסוימים, המס שישולם על הרווחים יכול להגיע לכדי 25%. זאת בכפוף לסוג ההשקעה ואופי ההצמדה.  


מיסוי על רווחי השקעות

כשמדובר בהשקעות ישירות בשוק ניירות הערך, הרווחים מהשקעות כאלה מוגדרים כרווחי הון. כיוון שכך, המס בגינם הוא 25% מהרווחים. .עם זאת, כיוון שהשקעות בניירות ערך עלולות להניב גם הפסדים, יש מערכת התקזזות במס, כאשר בסיכומו של עניין המשקיע ישלם מס רק על הרווחים בפועל. חשוב להדגיש כי נוסף על תשלומי המס, משלמים המשקיעים גם עלמות עבור כל פעולה שהם מבצעים בשוק ההון בנפקד. למרות האמור לעיל, השקעות בשוק ההון נמנות עם ההשקעות הרווחיות ביותר אם הן מנוהלות בצורה נכונה ומחושבת.


מיסוי על הרווחים בקופת גמל להשקעה

גם הרווחים על חיסכון בקופת גמל להשקעה חייבים, על פי החוק, בתשלום מס. אם החוסך מחליט למשוך את הכספים שהושקעו בסכום אחד, ובהנחה שבקופה נצברו רווחים, המס שישולם יעמוד על 25% מהרווחים. מנגד, חוסך שהגיע לגיל 60 והחליט למשוך את קופת הגמל להשקעה בצורת קצבה חודשית, יקבל פטור מלא ממס על הרווחים. עם זאת, חשוב להדגיש כי סכום החיסכון השנתי בקרנות לא יעלה על 72,600 ₪ לשנה, כמצוין לעיל. הסכום ניתן להפקדה באופן חד פעמי או בהפקדות חודשיות או בכל צורה אחרת, ובתנאי שלא יחרוג מהסכום האמור לעיל.

איך לבחור חיסכון איכותי ומהן אמות המידה לבחירה

בשורות לעיל הבאנו הסבר קצר אך ממצה, על האפשרויות השונות לצבירת סכומי כסף בתוכניות חיסכון ותיקי השקעה. כעת נסביר את אמות המידה השונות לבחירת תוכנית החיסכון או ההשקעה הרצויים עבורכם.

 

מידת הסיכון

ככלל, אפשר לומר כי ככל שמידת הסיכון שהמשקיע או החוסך מוכן לקחת על עצמו היא רבה יותר, כך הסיכויים לרווחים נאים יהיו גבוהים יותר בהתאמה. למרות שלפעמים עלולות להתרחש ירידות בשוק ההון, ברי שבטווח הבינוני והארוך, סיכון גבוה הניב רווחים גבוהים בהתאמה. בשנת 2021 הניבו ההשקעות בשוק ההון רווחים של עשרות אחוזים.


אופי ההשקעה

רבים מעוניינים להשקיע, אבל באופי של המשקיעים הפוטנציאליים איננו דומה. גם כשמדובר בניירות ערך, יש הבדלים ניכרים במידת הסיכון הגלומה בניירות ערך שונים. יחד עם זאת, חשוב לדעת לא להתקבע, ולבצע שינויים בהתאם לשינויים במצב של ניירות הערך שבהם מושקע הכסף. דוגמה טובה לכך היא מניית טבע. במשך שנים, המנייה הזאת הייתה מניית דגל. ואולם בשנים האחרונות, מסיבות שונות, המניה הזאת ירדה בעשרות אחוזים.


סוג ההשקעה

סוג ההשקעה, פירושו השקעה במניות, אגרות חוב או תוכניות חיסכון. המניות עשויות להניב רווחים, אבל ההשקעה בהן חושפות את המשקיע לסיכונים. אג"ח אינן עולות ויורדות בחדות, אבל הרווחים בהן נמוכים יחסית. כמו כן, יש הבדלים במידת הסיכון בין אג"ח קונצרניות ואג"ח ממשלתי. סוג ההשקעה האחרון הוא פיקדונות וחסכונות. כאן הריביות נמוכות יחסית, אבל בטוחות במלוא מאת האחוזים. העלאות הריבית של החודשים האחרונים, הפכו דווקא את תוכניות החיסכון ואטרקטיבית יחסית. 

במי כדאי להתייעץ לפני פתיחת תוכנית חיסכון בבנק או בגוף פיננסי אחר?

השקעה כספיך היא תמיד נושא חשוב ומשמעותי. ככל שסכומי ההשקעה שבהם מדובר גבוהים יותר, כך החשיבות של התייעצות והסתייעות באנשי מקצוע מיומנים היא גבוהה יותר. מי שאמונים על מתן ייעוץ פיננסי הם יועצי השקעות מוסמכים, המורשים על ידי המדינה לעסוק בתחום.

 

מי שאיננו יועץ השקעות, איננו רשאי לייעץ בנושא ומתן ייעוץ כזה מהווה עבירה על החוק. גם אם אתם יודעים את הכיוון, וגם אם אתם חושבים שיודעים אפילו את סוג המניה המועדפת עליכם, עדיין התייעצות עם יועץ השקעות מסייעת לכוון את המשקיע בדיוק לאפיק ההשקעה הרצוי לו והמועדף עליו.