השוואת קרנות נאמנות מומלצות [כולל תשואות מעודכנות] מעודכן ל2024
מעודכן דצמבר 2024
משה כסיף
כתב כלכלי ותיק בפורטלים מובילים
אחד מאפיקי ההשקעה הבולטים והמבוקשים ביותר בשנים האחרונות הוא ההשקעה בקרנות נאמנות. על פי ההגדרה, קרן נאמנות (בשמה האנגלי - (Mutual Fund היא מכשיר פיננסי להשקעה משותפת בניירות ערך סחירים.
העובדה שהקרן מאגדת משקיעים רבים, מנקזת את ההשקעה ומגדילה את היכולת של מנהלי הקרן להפיק רווחים באמצעות ניירות ערך. קרן נאמנות מומלצת היא קרן אשר משיגה למשקיעים בה רווחים גבוהים, לאורך זמן. עם הסוגים השונים של קרנות נאמנות ניתן למנות כדלקמן:
קרנות מתמחות: מדובר בקרנות המשקיעות 80 אחוזים ויותר מכלל הנכסים שלהן, באפיק השקעה אחד.
קרנות גמישות: בניגוד לקרנות המתמחות, הקרנות הגמישות מאפשרות למנהלי הקרן חופש מוחלט בבחירת מכשירי ההשקעה עבור המשקיעים.
קרנות מחקות: קרנות, אשר בדומה לתעודות סל, אמורות לחקות מדד ספציפי. בקרנות מהסוג הזה, תשעים אחוזים ויותר מכספי הקרן מושקעים בניירות ערך הנכללים במדד הבסיס. ואולם בניגוד לתעודות הסל, הקרנות משקיעות באופן אקטיבי בניירות ערך השייכים למדד שאחריו הן עוקבות.
בשורות לעיל הזכרנו את הסוגים העיקריים של קרנות הנאמנות. עם זאת, חשוב להזכיר שקיימים סוגים נוספים של קרנות נאמנות מומלצות כגון קרנות ממונפות, קרנות חו"ל או אגד קרנות – קרנות נאמנות שמשקיעות אך ורק בקרנות נאמנות אחרות.
רוצים לשמוע עוד על קרן נאמנות? תנו למומחים שלנו לעזור
שלחו לנו את הפרטים שלכם ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם
לא נמצאו מוצרים
לאיפוס סננים
היתרונות של קרנות נאמנות לעומת אפיקי השקעה אחרים הם כדלקמן:
פעולה בהתאם למדיניות השקעה מוסכמת: קרנות הנאמנות פועלות בהתאם למדיניות השקעה מוסכמת, המפורטת בתשקיף שהקרן מפרסמת. התשקיף מפרט את מדיניות ההשקעה, החשיפה למניות ולניירות ערך ומידת הסיכון שהמשקיעים בקרן חשופים אליו. המשמעות היא שכאשר המשקיע בוחר קרן נאמנות, הוא יודע בדיוק את אופי ההשקעות ולמה הוא צריך לצפות.
פיזור השקעה: הכספים של קרן הנאמנות מפוזרים בין ניירות ערך ומכשירים פיננסיים שונים, מה שמקטין את הסיכון למשקיעים. יחד עם זאת, כל ניירות הערך של הקרן נבחרים בהתאמה למדיניות ההשקעה, כפי שהוסברה לעיל.
ניהול מקצועי: כל הקרנות מנוהלות על ידי אנשי מקצוע מיומנים, מה שאמור להבטיח למשקיעים שכל נייר ערך שהקרן רוכשת ייבחן על פי שיקולים מקצועיים בלבד. לכאורה אפשר לומר את אותו הדבר על קופות גמל להשקעה ומכשירים פיננסיים אחרים, אבל בקרנות נאמנות מדובר במרכיב משמעותי, המשפיע על הביצועים של הקרן.
סכום השקעה נמוך: לעיתים קרובות קורה שמשקיע פוטנציאלי המעוניין לרכוש ניירות ערך, נתקל בצורת במינימום השקעה. המשמעות היא שהוא לא יכול לרכוש או למכור פחות ממינימום שנקבע מראש. בקרנות הנאמנות סכומי ההשקעה הנדרשים הם בדרך כלל נמוכים, מה שהופך אותם להשקעה פוטנציאלית טובה גם עבור משקיעים קטנים.
ואולם היתרון הגדול ביותר של קרנות נאמנות מומלצות ובכלל, טמון בנזילות הגבוהה שלהן. מדובר בגורם משמעותי שעשוי להשפיע על קבלת ההחלטה אם להשקיע בקרן נאמנות. זאת, משום שבהשקעה ישירה בניירות ערך, עלולה להיווצר בעיית נזילות, בהתאם לסחירות של נייר הערך. במילים אחרות – אם אין לנייר הערך קונים, פשוט לא ניתן לממש אותו.
על מנת לבחור את קרן הנאמנות המועדפת על המשקיע, חשוב להתייחס לכמה אמות מידה חשובות:
השוואה: לפני הבחירה, כדאי ואפילו צריך לבצע השוואת קרנות נאמנות. עם זאת, ההשוואה צריכה להתבצע בצורה מקצועית ומושכלת. כאשר משווים בין קרנות כאמור, חשוב לוודא שמדובר בקרנות מאותו הסוג, שמשקיעות באפיקי השקעה דומים. אחרת ההשוואה היא חסרת ערך, ועלולה לגרום למשקיע לסכן את כספו שלא לצורך.
דמי ניהול: בכל אפיק השקעה יש דמי ניהול. יחד עם זאת, חשוב לדעת שבקרנות הנאמנות דמי הניהול הם גבוהים יחסית. למרות זאת, אפשר ואפילו צריך לבדוק את גובה דמי הניהול, משום שלאורך זמן מדבר בהוצאה כספית משמעותית. למרבה הצער, אין קביעה מוסכמת באשר לדמי הניהול, ולכן חשוב מאד לשים לב לנושא. יש קרנות שאמרם משיאות תשואות נאות, אבל דמי הניהול נוגסים נתח משמהותי מההכנסות.
עמלות: נוסף על דמי הניהול, גובות קרנות הנאמנות גם עמלות שונות. למרות שלכאורה מדובר באחוזים נמוכים, עדיין שווה להתעכב על הנושא וללמוד אותו. ככל שההשקעה הצפויה בקרן היא משמעותית יותר, כך עשויה להיות לעמלות משמעות רבה יותר.
קרן צוברת או מחלקת: קרנות הנאמנות מתחלקות באופן עקרוני לקרנות צוברות או קרנות מחלקות. הקרנות הצוברות אינן מחלקות דיבידנדים למשקיעים, והמשמעות היא שהרווחים נותרים צבורים בקרן. מהרווחים אפשר להנות אך ורק כאשר מחסלים את ההשקעה. מנגד, הקרנות המחלקות אכן מחלקות מעת לעת דיבידנדים על ההשקעה, הדיבידנדים הם למעשה הרווחים על ההשקעה של הקרן, המחולקים מעת לעת.
פרופיל החשיפה של הקרן: כל קרן נאמנות מומלצת מגדירה לעצמה פרופיל חשיפה למניות, מט"ח ומכשירים פיננסיים אחרים. מאחר שכל הכספים הצבורים בקרן הנאמנות מושקעים, חשוב לבדוק את פרופיל ההשקעה, ולוודא איזה אחוזים מהכסף מושקעים, והיכן. המשקיע לא יכול לשנות את פרופיל ההשקעה, אבל יכול לבחור אם להשקיע או להימנע מהשקעה בקרן, על פי הפרופיל שהיא מפרסמת. חשוב להדגיש בהקשר זה שיש מניות שפרופיל החשיפה שלהן למניות הוא מעל 100%, שזה אומר שהמינוף שלהן גבוה. הרווחים של קרנות כאלה עשויים להיות גבוהים, אבל במקביל ירידות ששוק המניות יכולות להשפיע מאד ולהגדיל את ההפסדים.
אם כבר קיבלת את ההחלטה להשקיע בקרן נאמנות, חשוב לבחור את הקרן בצורה מושכלת. לצורך הבחירה אפשר לבדוק באופן עצמאי כל קרן נאמנות, ואפשר להסתייע בבחירה של אנשי מקצוע מיומנים. בחירה אתר BWISE מאפשר השוואה מושכלת בין קרנות נאמנות, ובחירת הקרן על פי ההעדפה של המשקיע.